Verstandskies trekken bij de kaakchirurg: Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

verstandskies trekken kaakchirurg

Bepaalde personen moeten op een punt in hun leven een verstandskies of meerdere verstandskiezen laten verwijderen. In bepaalde gevallen dien je dit bij de kaakchirurg te laten doen, maar het is verstandig om op de hoogte te zijn van de wijze van de behandeling. Ga direct door met het lezen van de tekst hieronder als je meer te weten wilt komen over hoe de kaakchirurg te werk gaat met het trekken van een verstandskies.

Een verstandskies trekken

In de meeste gevallen is een kaakchirurgische behandeling nodig waardoor je voor een kaakchirurg moet kiezen, vooral als er sprake van een ontsteking is, als de verstandskies half doorkomt of als de verstandskies scheef groeit. Het trekken van een verstandskies wordt meestal gedaan:

  • Om te voorkomen dat andere kiezen (verder) beschadigen vanwege resorptie.
  • Als er sprake is van tandbederf of van een tandvleesontsteking.
  • Als je het ontstaan van een cyste en soms zelfs ook een tumor wilt voorkomen.
  • Als de verstandskies niet door kan komen.

verstandskies trekken

Voorbereiden op de afspraak

Je gaat je goed moeten voorbereiden op de afspraak met de kaakchirurg. Heb je een verwijsbrief ontvangen van de tandarts, dan kan je hiermee een afspraak maken. Neem verder ook geldig legitimatiebewijs en ga uit dat je een medische vragenlijst in moet vullen. Tijdens de afspraak wordt er eerst gestart met het maken van een röntgenfoto, waarna ook een behandelplan wordt bedacht. In het behandelplan wordt omschreven hoeveel en welke verstandskiezen getrokken worden en hoeveel behandelingen er nodig zijn.

Hoeveel afspraken?

Het aantal behandelingen die je nodig hebt hangt per situatie af. Gaat het om het trekken van de linker verstandskiezen en de rechterverstandskiezen, dan heb je meestal twee behandelingen nodig waar een tussentijd van gemiddeld 6 weken tussen in zit. Als het gaat om kiezen boven en onder aan dezelfde kant, dan is het wel mogelijk te gaan voor een eenmalige behandeling.

De behandeling zelf

Tijdens de behandeling word je verdoofd. Het gaat om een verdoving die als bij de tandarts te vergelijken is. er wordt op steriele en schone wijze gewerkt en je zult alle informatie ontvangen voor, tijdens en na de behandeling over wat er precies gedaan wordt. Je kunt tijdens de behandeling wat druk ervaren in je mond en hoor je wat rare geluidjes, maar deze behandeling doet over het algemeen geen pijn. Bloedt je mond, dan wordt er na afloop nog een steriel gaasje geplaatst.

Na de behandeling

Ook na het verwijderen van de verstandskies zal de kaakchirurg je precies uitleggen wat de volgende stappen zijn. Denk zo aan het blijven bijten op het gaasje gedurende een half uur, het innemen van een pijnstiller en het gebruik van een speciaal desinfecterend mondspoelmiddel. Heb je een verdovende anesthesie gekregen tijdens de behandeling, dan word je na de ingreep naar een verkoeverkamer gebracht om te kunnen herstellen. Houd de zwelling overigens goed in de gaten, rook tijdelijk niet, poets je tanden goed schoon en maak een vervolgafspraak ter controle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *